دلایل زیادی وجود دارد که ما از یک فنجان چای داغ لذت ببریم. ما عطر گونه های مختلف چای را دوست داریم، در دست گرفتن یک لیوان چای داغ در یک صبح سرد زمستانی و گرم شدن دستها دلنشین است و مزه مزه کردن چای در مقابل شومینه یک راه عالی برای رسیدن به آرامش است و مهمتر اینکه پس از گذراندن یک روز پر دغدغه بهترین معجون برای رفع خستگی و تجدید قوای جسمی است …
بسیاری از فواید چای سیاه برای خیلی از افراد ناشناخته باقی ماندهاند. چای سیاه نه تنها جایگزینی برای قهوه است، بلکه فواید سلامتی بیشمار و البته ناشناختهای هم دارد:
ترمیم بریدگیها: چای سیاه حاوی ترکیبی به نام تانین است که جلوی خونریزی زخمهای و بریدگیهای باز رو میگیرد.
از بین بردن بوی بد پا: استفاده از چای سیاه، یکی از موثرترین راهکارها برای از بین بردن بوی بد پاست. اسید تانیک موجود در چای سیاه غلیظ، باکتریها رو از بین برده و منافذ را مسدود میکند و در نتیجه، پا کمتر عرق میکند.
تقویت سلامتی لثهها: چای سیاه حاوی اسید تانیک است که ورم بافتها را کاهش داده و جلوی خونریزی را میگیرد.
تقویت سیستم ایمنی بدن: دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که قدرت آنتیاکسیدانی چای سیاه و چای سبز که به مدت 5 دقیقه دم کشیده باشند، از پرآوازهترین میوهها و سبزیجاتهم بیشتر است.
مبارزه با حساسیت: چه به محرکها در فصل بهار و چه محرک های پاییزی حساسیت داشته باشید، میتوانید از چای سیاه، به دلیل اینکه سرشار از فلاونوئیدها است، کمک بگیرید.
چای سیاه نیز مانند هر خوراکی دیگری فواید و زیانهایی دارد. اما از آنجا که طبیعت آن، در درجه دوم گرم و خشک است، مدامنوشیدن آن زیانآور نیست؛ پس افرادی که از نوشیدن چای، دچار مشکل میشوند، دارای سوء مزاج، ضعف مزاج یا… هستند.
طبیعت چای، بنابر نظر حکیم عقیلی خراسانی، گرم و خشک در مرحله دوم است و اینکه برخی بهجهت تسکین عطش و کاهش حرارت و التهاب داخلی بدن، آن را سرد دانستهاند، اصلاً درست نیست. سبب این آثار، به تلطیف اخلاط بلغمی غلیظ و پاکسازی اخلاط لزج از سطح دستگاه گوارش مربوط است.
چای سیاه موجب تعدیل مزاج و تقویت اندامهای بدن میشود؛ حرارت غریزی و بهتبع آن، ارواح و قوای بدن را تقویت میکند؛ و بهخاطر قبض و عطریتی که دارد، موجب تقویت معده میشود، همچنین چای سیاه بهعلت حرارتی که دارد میتواند موجب افزایش قوای جنسی در افراد با مزاج سرد و تَر شود.
بهخلاف آب، نوشیدن یک فنجان چای پس از غذاهای سنگین، به برطرفکردن آثار زیانبار غذاهای چرب کمک میکند و موجب احساس راحتی در معده میشود. همچنین چای بهخاطر حرارت مزاجی خود، اخلاط لزج را از مسیرهایی که در آن تجمع یافتهاند، پاک میکند و انسدادهای مجاری بدن را باز مینماید و همچنین تشنگی کاذب را برطرف میکند. نوشیدن چای، موجب افزایش ترشح عرق و ادرار است؛ پس به دفع مواد زائد کمک میکند.
از دیگر خواص چای سیاه میتوان به تسکین برخی سردردها، تصفیه خون و بهبود رنگ چهره، پاکسازی معده و مغز، کاهش بوی بد دهان، کاهش اندوه و افزایش نشاط، رفع برخی از مشکلات ادراری، و کمک به بهبود خواب اشاره کرد.
چای سیاه بعد از فرآیندهای پژمرده شدن، غلتاندن و حرارت اولیه چای سبز تخمیر میشود و این به آن طعم متمایز و رنگ نارنجی، کهربایی تیره میدهد.
گاهی اوقات، گیاهان دیگر، طعمها و رایحههای دیگر هم نیز به چای سیاه اضافه میشوند تا انواع بیشتری را ایجاد کنند،
اما دم کردهی خود چای سیاه به اندازه کافی خوب است. شما میتوانید شیر، شکر، عسل و یا حتی لیمو را به چای خود اضافه کنید، اما اگر آن را ساده نگه دارید و چیزی به آن اضافه نکنید و سیاه بخورید، بیشترین فواید آن را خواهید داشت.
از دیگر خواص چایی سیاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
چای همیشه به عنوان کاهنده استرس به کار میرود و مردم بر این باورند که فقط استنشاق بخار آن برای آرام کردن اعصاب و کاهش اضطراب و تمام مشکلاتی که با استرس همراه است، کافی است.
خب، این دیگر یک باور نیست چون توسط علم حمایت شدهاست. بله علم ثابت کرد که یک فنجان چای میتواند به کاهش استرس و آرام کردن مان کمک کند. چای سیاه به شما انرژی سالم میدهد که به خاطر رابطه ی آن با کافئین است.
اما از آنجا که فقط مقادیر کمی کافئین دارد، از انرژی و هوشیاری آن لذت میبرید. و این در بدن شما به خاطر کمبود کافئین و یا خسته شدن از قوه است که چای سیاه برخی از شما را راحت میکند. نوشیدن چای حتی سردرد و پف چشم را کاهش میدهد.
حالا نوبت این است که بدانید سرطان دهان، سرطان تخمدان، سرطان سینه و غیره با چای سیاه مرتبط شدهاند. ترکیبات اصلی در چای سیاه که با سرطان مبارزه میکنند، که جز ان پلی فنولها هستند.
پلی فنولها آنتی اکسیدانت هایی هستند که برای حذف رادیکالهای آزاد در بدن عالی هستند. این رادیکالهای آزاد مسئول چندین اثر منفی در بدن هستند که یکی از آنها سرعت بخشیدن به رشد سلولهای سرطانی است.
پلی فنولها از شر این رادیکالهای آزاد خلاص میشوند و رشد سلولهای سرطانی، به ویژه در سرطان سینه را تنظیم میکنند.
آنها همچنین رشد سلولهای جدیدی که میتوانند سرطانی شوند را تنظیم میکنند.
متاسفانه، آنها برای تمام سرطانها موثر نیستند و تحقیقات بیشتری باید انجام شود تا ارتباط بین پلی فنولها و سرطان را مستحکم کند و همچنین تواناییهای ضد سرطانی آنها را مهار کند.
کلسترول کاملا برای قلب بد نیست و لیپوپروتئینها آن را تنظیم میکنند که دو نوع از آن وجود دارد: خوب و بد.
کلسترول خوب، لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL)است، در حالی که لیپوپروتئین با چگالی پایین به عنوان کلسترول “بد” در نظر گرفته میشود.
آنها به این صورت طبقهبندی میشوند چون LDL کلسترول را به سلولها میبرد، که قطعا نمیخواهید چون کلسترول تمایل به تجمع و تشکیل پلاک در شریانهایتان دارد.
این چیزی است که باعث ایست قلبی یا سکته مغزی میشود. از طرف دیگر HDL کلسترول را از سلولهای شما و برای دفع به کبد میبرد.
خب، شما بیشتر HDL را میخواهید. که این همان چیزی است که چای سیاه برای شما انجام میدهد.
یک مطالعه نشان داد افرادی که در هر ماه ۵ وعده چای سیاه مصرف میکردند، در مدت زمان کوتاه ۱۱درصد LDL کمتر داشتند.
بنابراین، اگر شما به قلب خود اهمیت میدهید، باید به طور جدی چای سیاه را در برنامه روزانه خود جای دهید.
این گیاه نه تنها به بازسازی و گرم کردن بدن کمک میکند بلکه حاوی تانن نیز هست که به جلوگیری از بیماریهای ویروسی کمک میکند.
تانینها در چای سیاه به طعم دلپذیر آن کمک میکنند و هم چنین به شما کمک میکنند تا از آنفولانزا، هپاتیت و دیگر بیماریهای ویروسی در امان بمانید.
محتوای آنتیاکسیدانی چای سیاه نیز برای تقویت سیستم ایمنی بدن شما عالی است. آنتیاکسیدانها رادیکالهای آزاد را دفع میکنند که ممکن است در بدن جمع شوند و شما را نسبت به بیماریها حساستر کنند.
همچنین میتوانید آنتیژنهای آلکیل آمین را در چای سیاه پیدا کنید و آنها برای بهبود پاسخ ایمنی شما خوب هستند.
به علاوه نوشیدن چای سیاه به عنوان یک ترکیب ضد ویروس و یا ضد باکتری کمتر از مصرف قرص آزار دهنده است، فکر نمیکنید؟
بسیار خوب، این مزیت ممکن است غیر واقعی به نظر برسد، اما چندین بار ثابت شدهاست. چای سیاه در واقع دهان شما را پوشش میدهد و سلامت دهان شما را بهبود میبخشد.
حتی از آن شرایط دهانی که موجب ناراحتی و بوی بد میشوند نیز جلوگیری میکند.
چرا؟ به خاطر فلورید، پلی فنولها و تانن هایی که در چای سیاه یافت میشوند. این ترکیبات باکتریها را میکشند و شانس ابتلا به عفونت را در دهان شما کاهش میدهند.
به آنجا ختم نمیشود؛ چای سیاه حاوی کاتچین نیز میباشد. کاتچین یک فلاونوئید و آنتیاکسیدان است که رادیکالهای آزاد را حذف میکند، مانع رشد سلولها میشود و فرسایش و پارگی را در بافتهای شما کاهش میدهد.
بنابراین کاتچین یک عامل اصلی در مبارزه با سرطان دهان و حفرات است. هم چنین آن مانع تجمع پلاک بر روی دندانهای شما میشود.
چای سیاه محتوای کلسیم بالایی دارد و افرادی که آن را به طور منظم مینوشند، تمایل دارند استخوان قوی تری حتی تا سن پیری داشته باشند.
براساس تحقیقات، چای سیاه همچنین به افراد مسن کمک میکند تا پوکی استخوان خود را مدیریت کنند. آن خطر شکستگی آنها را به خاطر برخی ترکیبات فلاونوئیدی که در چای سیاه یافت میشوند، کاهش میدهد.
هم چنین آن تراکم استخوان آنها را افزایش میدهد و حتی شانس ابتلا به ورم مفاصل را به خاطر محتوای فیتوشیمیایی آن کاهش میدهد.
چای سیاه یک ضد اسپاسم طبیعی است که به این معنی است که انقباض و تکانهای ماهیچههای گوارشی شما را متوقف میکند و شما را از مشکلات گوارشی مثل تهوع، برگشت اسید و حتی برخی موارد “آی بی اس” خلاص میکند.
یکی از فواید مهم چای سیاه، تنظیم سطح قند خون است. اگر میزان قند خون شما خیلی بالا برود، شما خطر ابتلا به دیابت، نارسایی کلیه و حتی بیماریهای قلبی را دارید.
چای سیاه با تاثیر مستقیم بر میزان مصرف قند در بدن از طریق کار انسولین، قند خون را تنظیم میکند. در عضلات مناسب میتوان آن را به انرژی تبدیل کرد.
چای سیاه بسیار شامل L – theanine است که یک آمینو اسید است که به تمرکز بسیار کمک میکند. لاتانین با تقویت فعالیت آلفا مستقیما روی مغز شما کار میکند که بلافاصله تمرکز شما را بهبود میبخشد.
کافئین موجود در چای سیاه مسئول بهبود تمرکز شما و حفظ ساعتهای بیداری شما پس از خوردن آن است.
شما نمیتوانید در مورد شگفتیهای چای سیاه بدون ذکر خواص آنتیاکسیدان شگفتانگیز آن که به پوست و موی سالم ترجمه میشود، صحبت کنید.
راز پشت خواص کمک به کاهش وزن با چای سیاه و توانایی آن برای سرعت بخشیدن به متابولیسم و کاهش کلسترول در بدن است در نتیجه شانس ابتلا به بیماریهای قلبی، چاقی و دیگر شرایط تحتتاثیر سطح کلسترول را کاهش میدهد.
چون چای سیاه سرشار از آنتیاکسیدان است، میتواند اثرات پیری و چین و چروک را کاهش دهد و پوست شما را سالم و صاف نگه دارد.
چای سیاه یک کرم ضد آفتاب طبیعی است که از پوست شما در برابر اثرات سخت قرار گرفتن در معرض اشعه UV محافظت میکند.