فرآورده های گوشتی

فرآورده‌های گوشتی و نقش آنها در تغذیه و اقتصاد ملی

محصولات گوشتی که دارای انواع بسیار متنوعی می باشند، نقش عمده‌ای در تغذیه و تنوع غذایی مردم دارند. این محصولات از نظر مصرف راحت بوده و در همه جا قابل تهیه هستند. همچنین می‌توانند در اختیار مصرف‌کنندگان با سلیقه‌های مختلف قرار گیرند.

گوشت که از اجزای اصلی این فرآورده است یکی از اجزاء مهم غذای انسان به شمار می‌رود . گوشت دارای ارزش غذایی بالایی بوده و مصرف آن مقدار زیادی احتیاجات بدن به ترکیبات غذایی را تامین می‌کند. گوشت از نظر اسیدهای آمینه ضروری بدن منبع بسیار خوبی از پروتئین با کیفیت بالاست. به‌علاوه در گوشت ویتامین‌های ب کمپلکس و املاح بویژه آهن به مقدار فراوان وجود دارد.

محصولات گوشتی که دارای انواع بسیار متنوعی هستند در تغذیه و تنوع غذایی مردم نقش قابل ملاحظه و عمده‌ای دارند.  همان‌طور که در بالا ذکر شد این محصولات از نظر تغذیه به دلیل ترکیب کمتر اسیدهای آمینه آنها از گوشت خالص ارزش غذایی بالاتری دارند. سوسیس و کالباس فقط با ۳۰% گوشت دارای ارزش پروتئینی ۸۵  است. در حالی که اندیس شیمیایی و ارزش پروتئینی گوشت قرمز فقط ۷۷ می‌باشد . لازم بذکر است کالباس لیونر با ۶۴ درصد گوشت دارای ارزش پروتئینی ۱۰۳ است. این نشان دهنده نقش مهم صنایع گوشت در رفع کمبود پروتئین در تغذیه مردم است.

لذا با توجه به کمبود گوشت (یکی از عمده‌ترین مواد تامین کننده پروتئین حیوانی) و وضعیت نابسامان دامداری، تامین گوشت مورد نیاز مردم به صورت مشکل اساسی باقی مانده است.

با توجه به سیاست‌های دولت و عدم چاره‌اندیشی نسبت به این کمبود، مشکلات و بیماری‌های ناشی از سوء تغذیه در آینده ممکن است پدید آید. می‌توان با کمک گرفتن از تکنولوژی صنایع غذایی در فائق آمدن بر این مشکل اقدام نمود.

استفاده از فرآورده‌های گوشتی به عنوان تامین کننده پروتئین حیوانی با توجه به نکاتی که قبلا اشاره شد می‌تواند راه حل مناسبی در این راستا باشد: بنا به‌دلایلی که اختصارا در زیر توضیح داده می‌شود تولید سوسیس و کالباس قادر است مشکل کمبود گوشت را تا حد قابل ملاحظه ای جبران کند.

الف) به‌طور متوسط براساس فرمول‌های مورد مصرف در ایران با هر کیلو گوشت ۲-۳ کیلو فرآورده‌های گوشتی خوب تهیه کرد. لذا با برنامه‌ریزی و ایجاد زمینه‌های لازم جهت تولیدفرآورده های گوشتی با کیفیت خوب و جایگزین کردن آنها در رژیم غذایی کشور قادر خواهیم بود از ورود گوشت به‌مقدار قابل ملاحظه‌ای بکاهیم که از نظر مسائل ارزی قابل توجه است.

ب) فرآورده‌های گوشتی سوسیس و کالباس به‌دلیل استفاده از انواع مواد اولیه حیوانی و پروتئینی (گوشت، کازئین، شیرخشک و…) یکی از کامل‌ترین غذاها به‌شمار می‌آید.

 با توجه به مطالب فوق می‌توان نتیجه گرفت که این صنعت علاوه بر ارضا نیازهای ملی، از نظر اهداف سرمایه‌گذاری همواره از یک روند صعودی و مثبت برخوردار خواهد بود.

جایگاه شرکت در صنعت غذایی کشور

در حال حاضر شرکت توتیای‌فرد زنجان با برند تجاری اسپریچو یکی از بهترین و با کیفیت‌ترین برندهای موجود در حوزه مواد پروتئینی است که با رقبای با سابقه­‌ای همچون کاله، ماکیماه و گوشتیران در حال رقابت است. طبق نظرسنجی‌های صورت گرفته، علیرغم قیمت‌های بالاتر محصولات اسپریچو نسبت به سایر رقبا، کلیه مشتریان از سلامت و کیفیت محصولات رضایت کامل داشته و این امر نشانگر انتخاب صحیح بازار هدف مشتریان است. بدیهی است در صورتی که برنامه‌های تولیدی و فروش شرکت در سال پیش‌رو، به‌درستی تدوین و پیاده‌سازی شود، با دسترسی به بازارهای جدید، جایگاه شرکت بیش از پیش تقویت شده و اسپریچو از پیشتازان صنعت غذایی کشور خواهد بود.

معرفی واحد تولید اسپریچو

مجموعه‌ای مشتمل بر سالن تولید، سالن قصابی، اتاق ترکیب، انبار مواد اولیه، سردخانه‌ها، اتاق وکیوم

تعریف کلی: واحد تولید موظف است براساس استانداردهایی که از طریق اداره بهداشت، اداره استاندارد، اداره دامپزشکی و سازمان غذادارو ابلاغ شده و با استفاده از مرغوبترین مواد اولیه که خواسته مدیریت کارخانه است، اقدام به تولید انواع سوسیس و کالباس با کیفیت بالا کند که از هر جهت قابل رقابت با بازار فروش و حتی برتر از سایر کارخانجات باشد.

تعریف واحدهای تولیدی

واحد قصابی: موظف است گوشت قرمز و سفید و چربی را طبق خواسته مدیر تولید و با رعایت کامل موازین بهداشتی آماده و در اختیار سالن تولید قرار دهد.

واحد انبار مواد اولیه: موظف است کلیه مواد اولیه شامل مواد خشک، روغن و انواع پوشش را با رعایت کامل موازین بهداشتی آماده کرده و در اختیار سالن تولید قرار دهد.

واحد توزین(اتاق ترکیب): موظف است براساس فرمول تنظیمی خاص هرمحصول، با رعایت کامل موازین بهداشتی آماده کرده و دراختیار سالن تولید قراردهد.

سالن تولید: مجموعه‌ای از نیروهایی است که موظفند توسط دستگاه‌های موجود شامل چرخ گوشت، انژکتور، تامبلر، کاتر، پرکن، یخ‌ساز، میکسر و اتاق پخت مبادرت به تولید انواع سوسیس و کالباس براساس فرمول تنظیمی و با رعایت کلیه موازین بهداشتی کنند.

واحد وکیوم: موظف است با رعایت کلیه موازین بهداشتی اقلام تولید شده را اسلایس، بسته‌بندی، لیبل‌گذاری، همراه با درج تاریخ تولید و انقضا؛ تحویل انبار و فروش کنند.

معرفی ماشین آلات خط تولید

انژکتور

ساخت شرکت Inject star اتریش . ۸۸ سوزنه جهت تزریق سس بین ۴۰ تا ۶۰ درصد به گوشت با استخوان و بدون استخوان

تامبلر

ساخت شرکت Inject star اتریش . ۱۲۰۰ لیتر دارای سیستم دیفراست گوشت منجمد و عمل آوری انواع گوشت همراه با برودت و ورز دادن و وکیوم کردن و همچنین قابلیت تنظیم میزان سرما و تعداد دور در دقیقه و میزان وکیوم.

کاتر شماره یک

ساخت شرکت Kilia آلمان . ۳۲۰ لیتری جهت آماده‌سازی انواع خمیر ( فارش) سوسیس و کالباس همراه با میکسر جهت مخلوط کردن لقمه‌های نمایشی، قارچ، پنیر، فلفل دلمه.

کاتر شماره دو

ساخت شرکت Talsa اسپانیا. ۵۰ لیتری جهت آماده‌سازی انواع خمیر ( فارش) سوسیس و کالباس همراه با میکسر جهت مخلوط کردن لقمه‌های نمایشی، قارچ، پنیر، فلفل دلمه.

یخ‌ساز

ساخت شرکت Marca آلمان. با ظرفیت تولید ۵۰ کیلو یخ پولکی در ساعت.

چرخ گوشت ومیکسر صنعتی

ساخت شرکت Kilia آلمان با ظرفیت ۱۲ تن در ساعت با دهانه ۲۲۰ میلیمتر

چرخ گوشت

ساخت ایران با دهانه ۱۳۰ میلیمتر جهت آماده‌سازی انواع گوشت و چربی

پرکن شماره یک

Vemag ( HP 10 ) ساخت آلمان با قابلیت پر کردن انواع کالباس همراه با سوسیس پیچ با ظرفیت قیف ۲۵۰ لیتری

پرکن شماره دو

Vemag ( HP 20 ) ساخت آلمان با قابلیت پر کردن انواع کالباس و امکان اتصال به دستگاه فرمینگ همبرگر و ناگت با ظرفیت قیف ۳۵۰ لیتری.

اطاق پخت

ساخت شرکت Doleschal اتریش با امکان پخت بخار وخشک همراه با اتاق دود با ظرفیت ۳ واگن در هر نوبت پخت

خمیر گیر ( میکسر )

ساخت شرکت صنعت کار تهران جهت مخلوط کردن لقمه نمایشی، پنیر، امولسیون، فلفل دلمه، پسته، قارچ

کالباس‌زن نیمه اتوماتیک

ساخت شرکت اصفهان، قابل اتصال به پرکن جهت پر کردن انواع کالباس از کالیبر ۶۰ تا ۱۳۵

اسلایسر

ساخت شرکت Bizerba آلمان، نیمه اتوماتیک جهت اسلایس انواع کالباس تا کالیبر ۱۶۵

دستگاه وکیوم

ساخت شرکت Reepack آلمان، دارای ۲ محفظه وکیوم با قابلیت تنظیم جهت وکیوم انواع اسلایس کالباس وکالباس قالبی تا کالیبر ۱۶۵ و انواع سوسیس با کالیبر های مختلف.

دستگاه اسکین پک

ساخت شرکت Repack ایتالیا دارای ۲ محفظه وکیوم جهت انواع سوسیس و کالباس

دستگاه جت پرینتر

ساخت شرکت مطسا جت ایران همراه با نوار نقاله جهت درج تاریخ تولید، انقضاء ، سری ساخت، نام محصول و قیمت مصرف کننده در چهار سطر.
  • باسکول شماره یک: ساخت شرکت توزین الکتریک با ظرفیت ۷۰۰ کیلو جهت توزین انواع گوشت و چربی و یخ
  • باسکول شماره دو: ساخت شرکت دقت توزین با ظرفیت ۱ تن جهت توزین مواد اولیه ورودی و محصول خروجی
  • ترازو شماره یک: ساخت شرکت محک با ظرفیت ۵۰ کیلو جهت توزین انواع مواد اولیه در اطاق ترکیب
  • ترازو شماره دو: ساخت شرکت محک با ظرفیت ۵۰ کیلو جهت توزین انواع کالباس اسلایسی و سوسیس در اطاق وکیوم
  • ترازو شماره سه: ساخت شرکت محک با ظرفیت ۵۰ کیلو جهت توزین انواع کالباس اسلایسی و سوسیس در اطاق وکیوم
  • ترازو شماره چهار: ساخت شرکت محک با ظرفیت ۵۰ کیلو جهت توزین انواع کالباس و سوسیس در انبار خروج کالا
  • دستگاه لیبل زن: پرینتر Bixolon
  •  دستگاه چکمه شور: چکمه شور و ضد عفونی کننده دست اتوماتیک ساخت ایران